Доц. Минчо Христов: Нови избори ще изчистят старите муцуни

Агресията на Волен цели да отвлече вниманието от подкрепата си към ДПС

Не трябва да се обръща толкова внимание на пируетите на Волен

Ако Орешарски не направи реформи, ще остане в историята само с назначението на Делян Пеевски в ДАНС, категоричен е бившият независим депутат и политолог доц. Минчо Христов

Интервю на Васил Василев

- Г-н Христов, какво се случва в държавата, която бе подпалена отново от протести?

- Новата тройна коалиция едва ли ще устои на гражданския натиск. Въпрос на време е кога правителството и парламента ще си отидат. Тези хора наистина не са в час. Трябва да си пълен идиот или провокатор, който цели създаването на обществени безредици, за да предложиш и настояваш за избора на един крупен мултимилионер със съмнително богатство като шеф на най-важната секретна служба в държавата. Това го направиха самозабравили се политици, които наистина мислят, че всичко им е позволено и всичко ще им се размине. Потресен съм от поведението на българските депутати. Вземете, например, депутатите от БСП. Нито един не гласува „против” при решаващото второ гласуване, въпреки че много от техните депутати заявиха негативното си отношение към Пеевски. На Янаки Стоилов и на Георги Кадиев директно ще кажа, че мъжкото поведение не е да се въздържаш от гласуване, а да гласуваш против и да заявиш от трибуната отрицателния си вот – ясно и категорично. А на останалите безгръбначни депутати от БСП ще кажа, че те предадоха своите избиратели. Ако Орешарски и Станишев им бяха казали да гласуват „за” обявяването на война – също ли щяха да подкрепят своето ръководство? Срам ме е от такива депутати – те нямат нито достойнство, нито чест. Това ли са депутатите, които ще защитават интересите на хората? Шушумиги! Прекрасно е, че хората им показаха, че тези номера вече не минават. На протестите видях много хора от БСП, те са потресени от действията на ръководството си. Впрочем, видях много хора, които бяха на протестите с позиция срещу ГЕРБ.

- Как ще коментирате поведението на Волен Сидеров – мълчанието за Делян Пеевски и псувните, които сипе по улиците?

- Едва ли трябва да обръщаме толкова внимание на политическите пируети на господин Сидеров. През 2005 г. той обвиняваше Бойко Борисов, че е балон и крадец. Което въобще не му попречи да го подкрепя безусловно близо 3 години и да крепи правителството му. Същото е и с ДПС – яростната му антитурска реторика въобще не му попречи с неговия глас да осигури кворума за гласуването на правителството на БСП и ДПС. Обърнете внимание как гласуват депутатите от Атака за избирането на Пеевски. Първо трима гласуват против, но на второто, решаващо прегласуване - нито един не гласува против. Защо Сидеров не коментира Пеевски – не знам. А агресивното му поведение е начин да отвлече вниманието от главния проблем – защо подкрепя ДПС към жълти конспиративни теории или улични сблъсъци? Агресията му към журналисти и протестиращи цели точно това.

- Има ли алтернатива на новата тройна коалиция?

- Ако кабинетът падне, ще отидем към предсрочни избори. В това няма нищо страшно. Новата политическа конфигурация вече няма да е същата. Твърде е възможно да се появи нова политическа сила с почтени лица, която да помете традиционните партии на статуквото. След подигравката  с избирането на Пеевски, много от избирателите на БСП няма да гласуват за това ръководство. Колкото до Първанов и Борисов, едва ли те са факторите, които вече диктуват политическите процеси в България. Мисля, че са назрели условията за създаването на нова политическа формация, която буквално да измете старите политически муцуни. Преди да си отиде обаче, този парламент, трябва да бъде притиснат и да се промени избирателния кодекс, който да въведе мажоритарен вот или реална възможност на избирателите да преподреждат пропорционалните листи, отзоваване на депутати, пълна проверка на имуществото на политиците и магистратите, ревизия на приватизационните и концесионни сделки. И, разбира се – незабавно премахване на тази нагла партийна субсидия, която големите политическите партии лапат всяка година – десетки милиони левове. Алчността на политиците наистина е безгранична – в момента партийната субсидия в България е най високата в света – десет пъти по-висока от германската. По 17 000 лева месечно получаваха партиите за всеки един свой депутат, а пари за лекарства няма. Това  са невероятни наглеци. Според мен сега е моментът да ги притиснем и да я премахнат.

- Има ли шанс в един следващ парламент да се обърнат нещата и в него доминиращи да бъдат десните партии?

- Аз не деля хората и партиите на десни и леви. Разделителната черта в обществото ни е друга. Има почтени и непочтени, крадливи и свестни, мижитурки и достойни. За мен българските избиратели в огромното си мнозинство са почтени хора, но техните представители в парламента са корумпирани и самозабравили се субекти. Именно този отрицателен подбор трябва да се промени. Затова са важни промените в избирателния закон. Хората трябва да могат да избират мажоритарно или да преподреждат партийните листи. Затова трябва да има механизъм за отзоваване и пълно премахване на имунитета. Затова трябва да има пълна проверка на имуществото на политиците. Крадливите политици, независимо от техния политически цвят, трябва да бъдат вкарани в затвора.

- Имаше ли до тук реална власт Пламен Орешарски реална власт или всичко му се диктуваше от партията?

- Пламен Орешарски в момента е действащ премиер на Република България. Цялата изпълнителна власт е в неговите ръце. Той има и законодателна инициатива. Ако иска да остане в очите на хората като почтен човек, а не като политически послушко, го съветвам да направи няколко конкретни неща. Нека вкара незабавно в Парламента от името на Министерски съвет предложение за премахване на партийната субсидия, отзоваването, отпадане на имунитета на депутатите, пълна ревизия на приватизационните и концесионни сделки, проверка на имуществото на политиците, премахване на ДДС върху лекарствата и доплащането в болниците. Нека да го предложи и да видим партийните мушмороци от ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака как ще реагират и какво ще правят. Ако не намери воля да го направи, хората ще го запомнят само като премиера със злополучната кандидатура на Пеевски. Колкото до плановете – каквито и планове да си правят българските политици – сметките им може да останат криви, както стана с Пеевски. Важното е хората на площадите да продължат да отстояват своите позиции. Сигурен съм, че ако това продължи – дните на тази политическа олигархия са преброени.